Projekter

Kind Of Opera skaber scenekunst, der bevæger sig frit mellem opera, koncert og installation. Vores projekter spænder fra kontemporær kammeropera til tværæstetiske koncerter – altid med fokus på nærvær, aktualitet og nye publikumsformater. Her kan du gå på opdagelse i vores arbejde.

Aktuelle projekter

  • Hvordan ser opera ud med unges øjne? Sammen med det landsdækkende kulturinitiativ K7 udvikler vi nye måder at opleve klassisk musik og opera på – målrettet unge mellem 18 og 27 år. Projektet tager udgangspunkt i unges egne oplevelser og perspektiver og munder ud i en række signaturevents under K7 Week i hele landet.

    Vi arbejder med gruppeinterviews, kreative udviklingsforløb og co-kuratering, hvor unge er medskabere af koncertformater og kunstneriske oplevelser, de selv har lyst til at være en del af. Målet er at nedbryde barrierer og skabe vedkommende møder med klassisk musik – i øjenhøjde, på tværs af genrer og geografier.

  • Kind Of Opera præsenterer koncertserien Solo Sessions med tre aftener på Hotel Cecil i efteråret 2025, der inviterer publikum helt tæt på musikken og kunstnerne bag. Serien, der udforsker grænselandet mellem klassisk musik, performance og visuel kunst, byder på en intim og sanselig oplevelse, hvor musikken og kunstnerens personlige fortælling flettes sammen. Kom med på en rejse ind i musikkens og menneskets dybeste lag – og oplev klassisk musik, som du aldrig har hørt det før.

    De kommende koncerter præsenterer tre performere, der hver især giver et unikt indblik i deres kunstneriske praksis:

    • Andreas Borregaard (akkordeon) 

    • Katrine Gislinge (klaver)

    • Katinka Fogh Vindelev (sopran) 

    I Solo Sessions bryder vi de traditionelle rammer for klassiske koncerter. Hver solist deler ikke blot deres musik, men også deres tanker, livserfaringer og inspiration.

    En fusion af musik og visuel kunst
    Hver koncert i Solo Sessions ledsages af et unikt kunstnerisk univers, skabt i tæt samarbejde med en visuel kunstner. Solistens musik og personlige fortælling får nyt liv gennem tekstil, papir, visuals, skulptur eller andre visuelle medier, der forvandler scenen til en helhedsoplevelse. Dette tværæstetiske samspil giver hver koncert en ny dimension, hvor musik og visuel kunst smelter sammen i en fortælling, der rækker ud over det traditionelle koncertformat.

    Publikum og kritikernes hyldest
    Serien åbnede i januar med en betagende koncert af harpisten Zachary Hatcher, som Politiken kvitterede med fem hjerter og ordene: "Jeg har oplevet utallige klassiske koncerter, men aldrig en som denne. […] Og at serien handler om at få musikeren som ærligt, skrøbeligt menneske sat i centrum, er alt andet end tom snak." – Thomas Michelsen

    Visionen bag Solo Sessions
    Kind Of Opera har med Solo Sessions skabt en platform, hvor klassiske musikere kan udfolde sig på en måde, vi sjældent ser. Serien bryder med de traditionelle koncertsale og kombinerer musik med lys og visuelle elementer i en ramme, der kræver mod og autenticitet. Formålet er at udforske nye formater for klassisk musik og lade solistens personlige udtryk stå i centrum.

  • Forskningsprojektet Musikkultur omkring Roskilde Domkirke før og efter 1654 vil kombinere musikhistorisk forskning og praktiske eksperimenter for at belyse musikkens brug i domkirken og dens betydning i det kulturelle og religiøse centrum. Fokusområderne inkluderer brugen Raphaëlis-orglet, kongelige begravelser og kirkens liturgiske traditioner, og projektet sigter mod både akademisk indsigt og levende formidling gennem koncerter og andre aktiviteter.

    Domkirken var ikke tavs, selvom der i dag ikke findes en nodesamling fra 1600- og 1700-tallet. Projektet vil derfor udforske nye metoder til at rekonstruere kirkens lydlige identitet ved at undersøge, hvad der kendetegner domkirkebyens musikkultur. Allerede nu har vi fundet værker, som knytter sig til byens musikliv og som vidner om musikkens funktion i større samfundsmæssige sammenhænge: til kongelige ceremonier, i byens liv, på katedralskolen og naturligvis som en integreret del af kirkens praksis.

    Domkirken var ikke et isoleret sted, og projektet vil derfor have et udsyn til resten af stiftet, til København og til udlandet. Projektet vil på den måde bidrage til at revitalisere en underbelyst periode i dansk musikhistorie gennem en praksisbaseret udforskning af, hvordan fortidens klange og kontekster kan leve videre i nutiden.

  • Snart præsenterer Kind Of Opera den prisbelønnede kammeropera PRISM. Følg med!

    Med PRISM præsenterer Kind Of Opera de første nordiske opførelser af Ellen Reids Pulitzer-vindende kammeropera – en stærk og sanselig fortælling om traume, hukommelse og heling. Operaen iscenesættes i samarbejde med Oper Wuppertal og bringer en ny generation af sangere, musikere og dansere i spil.

    PRISM er opera for det 21. århundrede – intens, visuel og dybt vedkommende.

Co-produktioner

  • Hvordan genforbinder vi os med naturen – og med dens sorg? Elegier over Jorden er en sanselig, tredelt musikalsk performancecyklus om regeneration, skabt af komponist og performer Katinka Fogh Vindelev i samarbejde med Kind Of Opera og et stærkt tværkunstnerisk hold.

    Med stemmer, fløjter, tekster og levende kroppe undersøger værket forbindelsen mellem økologi, myte og klang. Værket opføres bl.a. i Glyptotekets Festsal med Sankt Annæ Pigekor – og skaber rum for håb, forandring og fornyet omsorg for jorden.

  • Orgeldrømme blev etableret i 2021 af organisten David Bendix Nielsen med det formål at formidle orgelmusikken på en tværæstetiske måde, gennem samarbejder med kunstnere indenfor lysdesign, dans, video, scenografi og musikkomposition. Koncertserien har i løbet af årene præsenteret fem store koncepter, hver en selvstændig totaloplevelse, hvor de forskellige kunstarter i samspil giver orgelklang og kirkerum en ny dimension. Orgeldrømme har samarbejdet med kunstnere som kunstnerkollektivet Vertigo, danseren Astrid Elbo, cellisten Josefine Opsahl, komponisten Lil Lacy, sangeren Else Torp og den elektroniske kunstner Mads Emil Nielsen.

    Orgeldrømme har indtil videre haft fokus på at skabe enkelte store koncertoplevelse, primært i København. I det kommende år vil vi rette blikke mod flere opførelser på landsplan, og en mere bæredygtig produktion. Drømmen er at kunne bringe den tværkunstnerisk forestilling ud i både store koncertsale og kirker.

    Kind Of Opera producerer Orgeldrømme. 

Tidligere produktioner

  • En ung fyr møder en unge pige. Begge er de børn af naturen. Følelserne flyder frit imellem dem og alt er muligt. Tror han. Drømmen om den perfekte, første og største kærlighed brister brat, da hun pludselig taber sit hjerte til en anden og bedre bejler. Den unge kærlighed, den første kærlighed er vild og voldsom – den kan ligefrem være farlig for et endnu urørt hjerte. Den skønne møllerdatter sætter ild til dramaet i denne performancekoncert. 

    Arbejdet med Schüberts berømte sangcyclus Die Schöne Müllerin tog afsæt i en undersøgelse af, hvordan det er muligt at gøre et selvmord romantisk. Ønsket var at forstå et tabuiseret menneskesind, og dermed vove ukritisk at give stemme til en menneskeskæbne, som vælger døden fremfor livet. På scenen kunne vi gå linen ud med den dødforelskede møllersvend.


    Et værk som kun ses opført af mænd i traditionel koncertform kaldte på at blive givet liv af teaterscenen og karakterne fik hver sin krop af tre kvindelige sangere. Dogmet var, at sangerne skulle akkompagnere sig selv, og derfor endte instrumenter så som guitar, spilledåse, bratsch, glas og klokkespil i forestillingen. Det nye musikalske arrangement blev udarbejdet kollektivt af sangere og instruktør udfra hverenkelt scenes dramatiske perspektiver. 

    En sangcyklus er en samling af sange, som hver og én kan stå for sig selv, men som i deres sammenhæng skaber større musikalsk mening. I Die Schöne Müllerin indeholder sangene også en fortælling, som skrider kronologisk frem fra sang til sang, uden at der er nogen talte replikker eller recitativer (operaens mere replik-lignende passager). En form med enn dramaturgisk modstand i, som endte med at trække tråde til vor tids teaterkoncerter. 

    Spillede på Stage i TeaterHUSET og på Copenhagen Opera Festival i 2016/2017.

    MEDVIRKENDE:
    Anne-Kristine Skov Vognsen (sopran)
    Josefine Weber Hansen (sopran/bratschist)
    Martha Larsen (alt)
    Komponist: Franz Schubert
    Tekst: Wilhelm Müller
    Iscenesættelse: Selma Mongelard
    Scenograf/kostumier: Irene Kleisdorff Hougaard
    Dansk oversættelse: Selma Mongelard

  • Med forestillingen Orfeus stiller vi spørgsmålet om, hvad vi gør, når vi mister, og når savnet er ubærligt. Hvordan kan vi mindes vores afdøde i fællesskab med andre og lade dem leve videre inde i os selv? Døden er noget vi alle har til fælles, og som vi før eller siden skal forholde os til. Alligevel oplever mange, der mister, at sorgen og savnet må bæres i ensomhed fulgt af en bragende stilhed fra omgangskredsen. Derfor spørger vi med Orfeus også vores publikum: Orfeus savner Eurydike. Hvem savner du?

    Operaen handler om Orfeus, der mister sin store kærlighed, Eurydike, dagen efter deres bryllup. Orfeus kan ikke bære sorgen og beslutter sig for at hente Eurydike tilbage fra dødsriget. Det lykkes ham, at ovetale dødsrigets hersker til at slippe Eurydike fri igen, men kun på én betingelse: Eurydike følger efter Orfeus på vejen tilbage mod livet, men Orfeus skal stole på, at hun er lige bag ham. Ser han sig tilbage, vil han miste hende for evigt.  

    Monteverdi siges med L’Orfeo at have skrevet verdens første opera, og derfor føles værket omkranset af en helt særlig aura. For at nå ind til essensen af værkets fortælling om sorg og savn, skaber Kind Of Opera i samarbejde med ensemblet We Like We et remake, hvor vi også søger publikums egne savn. Monteverdi levede i stilperioden barokken, og dengang fandtes en lang række instrumenter, som nu kun bruges af musikere specialiseret i barokmusik.Så nu giver vi musikken nye klæder, når We Like We om-arrangerer for violin, vokal, percussion og trombone.

    MEDVIRKENDE
    Lauritz Thomsen (baryton), Anna Caroline Olesen (mezzosopran), Daniel Kjær Holmberg (tenor), Freja Højland Høj (sopran), Johann Dornwald (bas) 

    We Like We: Katrine Grarup Elbo (violin), Sara Nigard Rosendal (percussion) & Katinka Fogh Vindelev (vokal)
    Christian Tscherning (trombone)

    ARRANGEMENT OG NYKOMPOSITION
    We Like We: Katinka Fogh Vindelev, Katrine Grarup Elbo & Sara Nigard Rosendal

    MUSIK / LIBRETTO 
    Claudio Monteverdi / Alessandro Striggio (samt tekstuddrag fra Ovids Metamorfoser)

    KONCEPT OG INSTRUKTION
    Selma Mongelard 

    SCENOGRAFI OG KOSTUMER
    Irene Kleisdorff Hougaard 

    LYSDESIGN
    Mik Manley Andersson

    KOREOGRAF
    Josefine Ibsen

    SCENEBYG
    Steffen Karlsson 

    SKRÆDDER
    Clara Barnholdt Nielsen & Sofie Ravn

    PRODUCENT
    Trine Heide

    DANSK OVERSÆTTELSE
    Selma Mongelard, Anne Barslev & Jonas Hunt 
    Ovid oversat af Otto Steen Due

    PLAKATFOTO
    Anne Mortensen

  • En opera for børn
    Hovedkarakteren Jacob og hans familie bor tæt på havet under et gammelt træ. En dag fanger Jacob en helt særlig fisk. Den kigger på ham med sine store øjne og bønfalder ham: “Smid mig tilbage i vandet, og jeg skal opfylde dine ønsker.” Jacob sætter fisken ud i vandet igen, og fisken gør, som den lovede. Men for hvert ønske, der går i opfyldelse, vil Jacob og hans familie bare have mere… og mere vil have mere. Indtil fisken pludselig ser helt svag og bleg ud. Og er det ikke også som om, havet bliver mere og mere oprørt?

    Værket ‘Guld!’ er skabt af den hollandske komponist Leonard Evers og librettist Flora Verbrugge tilbage i 2012. De blev inspireret af Brødrene Grimms eventyr om Fiskeren og hans kone og satte tekst og musik i en nutidig kontekst.

    Musikken er skabt for en slagtøjsspiller og en klassisk sanger. I forestillingen skal vi opleve hvordan slagtøj af alverdens slags og stemmer kan forvandle sig til både Jacob og hans familie, fisken, havet og verden omkring dem.

    MEDVIRKENDE
    Mezzo sopran:
    Anna Caroline Olesen 

    Slagtøjsspiller:
    Ying-Hsueh Chen

    Musik
    Leonard Evers

    Libretto
    Flora Verbrugge
    (oversat til dansk af Selma Mongelard)

    Instruktion
    Selma Mongelard

    Scenografi
    Johanna Aresvik

    Producent
    Trine Heide

  • Hvorfor skal kvinden altid dø til sidst? Det er dét spørgsmål, der har været udgangspunktet for en ny opera-performance, en krydsning mellem podcast og live opera. Vi skal møde tre af operaens allerstørste kvindelige protagonister. Tre karakterer hvis livshistorier alle ender samme sted: i døden. Hvem er disse kvinder? Og hvad er dødsarien for en størrelse? Er det okay, at leve sig ind i karaktererne, og lade sig forløse når man som publikum røres af smerten over deres dødsfald? Er de ofre for patriarkatet eller er de operaens ultimative matriarker? Med høretelefoner, på under åben himmel, bevæger vi os sammen med en operasangerinde gennem et univers, hvor lyden af hendes stemme blander sig med operaernes musikalske lydspor.

     

    ”Det har føltes som en nødvendighed, at skabe en performance, som tager fat i operaens kvinder. Man kan måske kalde det operaens akilleshæl; at de kvindelige hovedpersoner i klassikerne altid dør til sidst. Det passer simpelthen ikke ind i vores moderne idé om kvinden, som en heltinde, der både kan blæse og have mel i munden. Så hvad stiller vi op med Carmen, Violetta, Mimi, Isolde, Aida og alle de andre? For mig har det været vigtigt at gå til emnet åbenhjertet uden på forhånd at have bestemt mig for, hvad der var rigtigt og forkert. I arbejdet med denne performance er min kærlighed til disse kvinder og deres tragiske skæbner kun vokset.” - Instruktør Selma Mongelard

     

    DROP DEAD DIVA er et udviklingsprojekt, som undersøger mulighederne for at bringe operaen ud af elfenbenstårnet gennem teknologien kendt fra Silent Disco. Målet er at slippe operasangerne fri på nye steder og lade dem undersøge operaens allermest påtrængende spørgsmål. Med dette udviklingsprojekt tager vi første skridt hen imod drømmen om at skabe operaoplevelser, hvor publikum oplever sangerne helt tæt på i helt nye omgivelser, uden at miste suset fra den store orkesterlyd.

    Medvirkende:
    Sopran / Signe Sneh Durholm
    Pianist / Kristoffer Hyldig 

    Kunstnerisk hold:
    Instruktør / Selma Mongelard
    Fortællende forsker / Nila Parly
    Producent / Trine Heide
    Lyddesign / Tommy Kamp Vestergaard

    Koncept og produktion:
    Kind Of Opera X Grasp Festival
    x Schubertselskabet

    Varighed 20-25 min.

  • Oplev lyden af fransk barok når Kind Of Opera opfører mini-operaen ’Judith’, skrevet af komponisten Elisabeth Jacquet de la Guerre i 1708.

    Guldkanter, spejlsal, teater og sirligt klippede hække – livet på Versailles hos Solkongen har været overdådigt, men også et midtpunkt for udviklingen af fransk musik og især opera. Elisabeth Jacquet de la Guerre var et vidunderbarn, der både komponerede, spillede og sang. Som bare femårig blev hun opdaget af Solkongen og tilbudt videre musikalsk uddannelse ved hoffet på Versailles. Jacquet de la Guerre var en kvinde, der brød med tidens normer og gennem sin musik skrev hun stærke kvindelige fortællinger frem.

    Historien er baseret på den bibelske fortælling om Judith, der befrier sin by med kvindelist og viljekraft, ved at halshugge hærføreren Holofernes en sen nat. Judith tager sagen i egen hånd

    Historien er ofte portrætteret i kunsthistorien, særligt i barokken – og denne aften kan man opleve den i levende musikalske billeder. 

    JUDITH blev opført ved SMK Fridays i forbindelse med udstillingen ‘Barok’.

    MEDVIRKENDE
    Freja Højland Høj, sopran
    Yngvild Ruud, cembalo
    Clara Glasdam, violin
    Adam Grauman, gambe

     Selma Mongelard, instruktør
    Trine Heide, kreativ producent



  • Ud fra Googles hitsøgninger på ’when I am alone I….’ skrev David Lang i 2015 et korværk, hvor stemmer i hver deres rytme og ensomhed opremser, hvad ensomheden gør ved mennesker og hvad mennesker gør ved den. Værket afslører ensomheden som et tveægget sværd: nogle gange lykkelig og salig. Andre gange sorgfuld og ængstelig. Kind Of Opera vil i et nyt arrangement for tre stemmer lade publikum opleve værket, lytte til ensomhedens forskellige stemmer og ikke mindst møde ensomheden i dem selv. Værket er tænkt til at blive opført på et unikt, nærmest sakralt sted, som vil give værket både intimitet og intensitet, og give kunstoplevelsen en ny dimension. Ensomhed har fået en ny ressonans i publikums bevidsthed efter pandemien, hvor vi har været afskåret for vores vanlige sociale netværk, som aldrig før. David Langs værk har fået en helt anderledes aktualitet, som rammer noget, mange har måtte gennemgå de sidste par år.

    MEDVIRKENDE

    SANGERE
    Else Torp, Anna Caroline Olesen, Laura Lamph
    (Theatre of Voices)

    MUSIK  
    David Lang

    KONCEPT OG INSTRUKTION
    Selma Mongelard 

    PRODUCENT
    Trine Heide 

    TIDLIGERE FORESTILLINGER

    Værket blev første gang præsenteret i samarbejde med Frederiksberg Festspil i Apistemplet i Frederiksberg Have. Det har desuden været opført på Schubertiaden i Roskilde Domkirkes kapeller.


  • Operainstruktør Selma Mongelard og kreativ producent Trine Heide, som har drevet operakompagniet Kind Of Opera sammen siden 2020, glæder sig over endelig at kunne bringe denne succeshistorie om nyskrevet opera i international klasse til Danmark. Tag med en mezzosopran, en baryton og fire cellister ind i en verden fra en russisk provinsby, hvor helt almindelige gymnasieelever, navigerer de helt samme dilemmaer, som alle andre… og så alligevel ikke.

    ”I Kind Of Opera arbejder vi med at bringe international ny-opera til Danmark. Vi har herhjemme, så længe jeg har gebærdet mig i branchen, haft alt, alt for lidt blik for, hvilke nye værker, der bliver skrevet i udlandet, og hvilke nye internationale komponister, der viser vejen frem for operagenren. At præsentere ny opera fra udlandet, som allerede har vist sit ’værd’ er enormt vigtigt, hvis vi i Danmark vil være i front, hvad angår nyskrevet opera og vil sikre fremtiden for klassisk musik generelt. Derudover er der et kæmpe potentiale for at udvikle en ny generation af opera-fans, hvis vi kan præsentere ny opera, hvor komponist og librettist bare virkelig har knækket koden til, hvordan genren kan bidrage til historiefortællingen om moderne karakterer og tematikker!” udtaler Selma Mongelard

    Denis & Katya er en sand historie om to russiske teenagere. I 2016 flygter Denis og Katya sammen, fordi de er blevet forbudt at se hinanden. Deres liv ender brat tre dage efter, hvor de bliver fundet døde af russiske specialstyrke-soldater. Oplev Danmarkspremieren på en helt unik kammeropera, som på dokumentarisk vis skildrer dette unge pars sidste dage, som ender i en tragisk krydsning mellem Romeo/Julie og Bonnie/Clyde. Begivenheden fangede verdenspressens opmærksomhed i 2016, da parret livestreamede deres sidste dage, og mange fulgte med og kommenterede. Nu står dette online spor tilbage, som et spøgelseslignende vidne om deres alt for korte liv.

    Philip Venables og Ted Huffmann (komponist og librettist) fik med denne kammeropera cementeret sig selv som en operaduo, der kan og vil give nyskrevet opera en lysende fremtid. Denis og Katya er nu sat op i mange lande rundt om i Europa og i USA, og premiererne ser ikke ud til at stoppe foreløbig. Kender man bare lidt raten af genopførsler for nyskrevet opera, så ved man at dette er helt og aldeles usædvanligt.

    Midt i en international krise, hvor Rusland spiller rollen som den ultimative skurk perfekt, er denne forestilling et unikt og vigtigt indblik i helt almindelige, unge russeres liv, i en lille provinsby. Lang fra storpolitik og krigsførelse. Dette operaværk har udødeliggjort Denis og Katya, og deres tragiske skæbner.

    INFO

    Musik: Philip Venables
    Libretto: Ted Huffman 

    Sopran: Katinka Fogh Vindelev
    Baryton: David Kragh Danving
    Cello: Marie Louise Lind, Kirstine Elise Pedersen, Marta Gudmundsdottir, Mihai Fagarasan

    Musikalsk ledelse: Ian Ryan 
    Instruktør: Selma Mongelard
    Lysdesign: Malte Hauge
    Lyddesign: Tommy Kamp Vestergaard
    Producent: Trine Heide

    Forestillingen blev produceret på Aalborg Operafestival og Folketeatret i København.